Always on the run!

Al mijn snode plannen in het jaar 2021 had ik in april 2021 al afgeschreven toen ik redelijk geblesseerd raakte aan mijn voet. De pees onder mijn hak had ik zoveel last van dat zelfs wandelen in het begin pijnlijk was. Al met al gok ik dat ik in 2021 ongeveer 5 maanden hardloopkilometers gemist heb, het was mijn jaar gewoon niet. Maar het is nu 2022, mijn laatste blessure is goed op weg om te verdwijnen en stiekem staat er al een tijdje een uitdaging in de agenda.

Een echte ultratrail lopen

Het plan is namelijk om een 100 kilometer te gaan hardlopen! Ooit pre-COVID hadden Dafne en ik het plan om in het Lake District aan een 55 kilometer ultratrail deel te nemen, die is inmiddels al twee keer doorgeschoven omdat we Engeland niet in konden komen ten tijde van de race (eerste keer lockdown, tweede keer een onmogelijke 10 dagen quarantaine). En toen we het eventjes geleden het er over hadden kwamen we er op uit dat we misschien daar gewoon onze eerste 100 kilometer moeten gaan lopen.

parkrun hardlopen

Onlangs had ik een blog geschreven over de lancering van Sonsbeek Parkrun. Inmiddels heb ik daar als vrijwilliger al een aantal keren geholpen en dus werd het tijd om zelf eens mee te doen.

Mijn vakantie leek mij de perfecte voorbereiding te geven want 2 weken in Oostenrijk in de bergen zou toch helpen in het lage Nederland met die mooie heuvel in het parkoers?

Dus daar stond ik aan de start, met 21 deelnemers vond ik het prima om eens vooraan te staan bij de start en daarna ging ik netjes aan de zijkant lopen voor de snellere deelnemers. Maar die lieten even op zich wachten, ja eentje kwam bij me lopen en niet daarna nog eentje. Ze kenden elkaar en gingen wat praten met elkaar. Mijn aandacht ging alleen uit naar mijn horloge voor mijn gemiddelde tempo.

Lancering Sonsbeek Parkrun

Op 21 augustus 2021 was het eindelijk zover, Sonsbeek Parkrun werd voor het eerst georganiseerd. Door COVID was dit een lang traject geworden want eind 2019 waren de eerste gesprekken hierover al geweest.

Wat is Parkrun?

Parkrun is een wereldwijd initiatief waar iedereen gratis een 5 kilometer afstand kan hardlopen of wandelen en vindt op elke zaterdag plaats. Je kan je registreren op de Parkrun website en daar krijg je dan een persoonlijke barcode die je voor de tijdregistratie nodig hebt.

Inmiddels ben ik twee maanden aan het herstellen van mijn blessure onder mijn linkervoet. De afgelopen maand is er elke week een naald in de ontstoken pees geplaatst en is daar stroom op gezet voor een versnelling van het herstel. Inmiddels kan ik klachtenvrij wandelen, langere afstanden is nog niet helemaal lekker. Die 11 kilometer wandelen vorig weekend merkte ik de dagen er na nog best een reactie. En deze week heb ik alweer drie (!!!) keer hardgelopen. Okay, het was 1,5 / 1,7 / 3,3 kilometer maar er is een start.

Ik hou hoop

Morgen mag ik weer een rondje en ik hoop dan zonder problemen de 4,5 kilometer uit te kunnen lopen. Mijn plan is voorlopig elke keer ongeveer 1,5km dus ongeveer 9 minuten, langer te lopen. Ik hoop dat dit werkt en dat ik over een maandje weer gewoon wat langer in de natuur kan hardlopen. ­čĄ×

En het kwam goed

Uiteindelijk is de voetblessure uit het voorjaar in de zomer weer goed gekomen. En op zomervakantie kon ik in de Oostenrijkse Alpen genieten van hardlopen en trailen in de bergen. Alhoewel het niet altijd hardlopend ging want zo steil waren die bergen ook wel weer, maar dan kwamen onze trailstokken prima te pas om omhoog te hiken

Maar in december 2021 ging het weer mis

Ineens voelde ik iets licht branden in mijn voet. Gelukkig bleef het eventjes daarbij maar na twee weken toen Dafne en ik op pad waren van Velp naar Dieren en weer terug, een route van ruim 25 kilometer, kreeg ik bijna op het verste punt ineens een sterk brandend gevoel in mijn voet. Dat werd dus alleen terugwandelen. Bij de fysio bleek dat mijn cuboïd wat was verdraaid waardoor de spier die daar langs loopt geïrriteerd was geraakt. Na twee behandelingen moest het weer goed zijn. Alleen blijft het gevoel wel nog aanwezig. We houden het in de gaten zullen we maar zeggen...

|  Foto-credits: Brian Erickson op Unsplash