Onlanden, ik kende het nog niet toen Dafne met dit gebied kwam. Het doel voor ons was om weer in nieuwe gemeentes hard te lopen voor onze uitdaging “in alle gemeentes van Nederland hardlopen”. En ligt het nu in Drenthe of zitten we al in Groningen? Dat laatste is het geval, we zijn gaan hardlopen in Drenthe. De route zelf is van Natuurmonumenten en is bijna 19 kilometer lang, als je niet verkeerd loopt natuurlijk. En ik heb natuurlijk de oorspronkelijke route aangepast voor onze uitdaging in alle gemeentes van Nederland te hardlopen. Want we kwamen binnen een kilometer van de gemeentegrens van Groningen langs, die hebben we even meegepakt.

Waarom twijfel ik over deze route

Maar goed, de route Onlanden. Ik twijfel een beetje over deze route, we hebben deze dus zelf gelopen en het is echt een prachtige omgeving waar deze doorheen loopt. Maar om deze route nu een trailroute te gaan noemen, zoals Natuurmonumenten doet, gaat mij persoonlijk echt te ver. Een zeer groot gedeelte is namelijk asfalt of beton en al loop je er lekker snel op door, het is geen trailen. Ik zie op trails het liefst meer dan 90% en graag meer dan 99% onverhard. Het hoort voor mij een uitzondering te zijn en niet een mix van.

Hoe loopt de officiële route

Bij het startpunt kan je je auto in de buurt parkeren, maar erg ruim is het er niet. Direct na de start duik je al het mooie gebied van de polder Camphuis in. Deze wordt al een tijdje niet meer bemalen en is daardoor in een moerasachtig gebied veranderd. De dijk waarover je loopt kan modderig zijn als het nat weer is. Via Huis Vennebroek en Parkbos de Braak kom je (via de weg) uit aan de rand van Onlanden. Wij hadden hier op het zandpad van de Madijk een heerlijk drassige ondergrond want het was een natte winter. Na een paar kilometer sla je weer een verhard pad in, tijd om je schoenen schoon te stampen. En vergeet vooral niet regelmatig om je heen te kijken. Als je op asfalt loopt kan je wel genieten van het mooie gebied om je heen!

Je zit nu in het moerasgebied van Olanden, door de aanleg van grasdijken kunnen en mogen de weilanden onder water lopen en daardoor veranderd de natuur ook. Er zit nog een stuk grasdijk in de route, daar kan het dus weer wat drassig zijn in bepaalde delen van het jaar. Het einde van de route gaat weer door Paterswolde heen, terug naar de parkeerplaats.

Wat vind ik van deze route

Goed, even terug naar mijn persoonlijke ervaring en mening van deze route. Hij is op de website van natuurmonumenten niet als GPX bestand beschikbaar, net als al hun routes zover ik heb gezien. Dus dan ga ik zelf aan de slag met hun kaartweergave van de route in één scherm en afstandmeten.nl in een ander scherm. Op die manier klik ik makkelijk zelf een route in elkaar en heb ik een GPX-bestand die ik kan gebruiken voor navigatie onderweg op mijn horloge, op het moment van schrijven een Forerunner 935.

Achteraf zag ik wel dat ik de route andersom had gemaakt, wat helemaal geen probleem is. Maar toen we zelf op het einde van onze route waren zei ik tegen Dafne dat misschien andersom lopen leuker was omdat je nu op het einde als je langs de parkeerplek van je auto komt nog een lusje van 3 kilometer mag maken. Niet iedereen vind het lekker om weer langs je auto te komen terwijl je nog een stukje moet doorlopen. Dus de route die je hier ziet en kan downloaden heb ik weer omgedraaid zoals die hoort te zijn.

Ten slotte

Deze route zou ik een hardlooproute noemen waar je eventueel stukken onverhard kan lopen. Het is namelijk gewoon mogelijk deze route in zijn geheel verhard te lopen (al zitten er dan stukken harde zandpaden bij). Totaal verhard wordt de route ietsje langer, dat wel.

Download het GPX-bestand van deze route

Pagina van Natuurmonumenten

No thoughts on “Trailrun De Onlanden, vlakbij Groningen”